Smażony ryż z konserwą po tajsku
Mimo swojej prostoty i małej liczby składników jest to danie pełne smaku i jedno z moich ulubionych. Szczególnie w czasach diet wysokobiałkowych nic nie pobije dla mnie komfortu, jakim jest ryż, smażony czy nie. Nawet jeśli nie znajdziesz nigdzie tajskiej bazylii, a niestety jest mało dostępna w polskich sklepach, to polecam ci zrobić ten ryż, nałożyć go do miski i zjeść ogromną porcję, oglądając serial.

Składniki
- 6 szklanek ugotowanego ryżu jaśminowego (z ok. 2 szklanek suchego)
- 1 puszka konserwy z kawałkami mięsa
- 3 suche tajskie papryczki chili
- 6 ząbków czosnku
- 1 cebula
- ⅓ szklanki orzechów nerkowca lub arachidowych
- 1 pęczek szczypioru
- 1 pęczek tajskiej bazylii (jeśli ją znajdziesz)
- 2 łyżki oleju
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki sosu ostrygowego
- 1 łyżka sosu rybnego
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka octu ryżowego
Przygotowanie
- 1
Do przygotowania smażonego ryżu potrzebna jest gorąca patelnia, więc zacznij od postawienia jej na średnim gazie. Powinna nagrzewać się 10-15 minut, zanim zaczniesz coś na niej smażyć.
- 2
W celu przygotowania sosu wymieszaj wszystkie potrzebne na niego składniki w miseczce.
- 3
Przygotuj resztę składników. W tym celu otwórz puszkę konserwy i porozrywaj ją na kawałki wielkości kęsa i odłóż. Cebulę pokrój w półksiężyce i odłóż. Do moździerza wrzuć obrany czosnek i papryczki chili, zmiażdż je lekko i odłóż na bok. Orzechy pokrój niechlujnie na mniejsze kawałki - nie muszą być regularne, a nawet lepiej, jeśli część z nich jest pokrojona drobno, a część pozostanie prawie nienaruszona. Szczypior pokrój, liście bazylii możesz zostawić w całości, porwać lub przekroić.
- 4
Na rozgrzaną patelnię wrzuć odrobinę oleju, dosłownie kroplę. Wrzuć pokrojone orzechy i smaż przez 2-3 minuty, aż zaczną się robić złote. Odłóż je do miski. Orzechy będą się złocić jeszcze po zdjęciu z patelni, więc nie smaż ich za długo.
- 5
Dodaj łyżkę oleju na patelnię i wrzuć cebulę. Od razu posyp ją odrobiną soli i energicznie mieszaj, aż płatki oddzielą się od siebie i staną się lekko przezroczyste i złociste na brzegach. Pamiętaj o włączeniu okapu, szczególnie teraz będzie potrzebny, a jeśli masz taką możliwość, to otwórz też okno. Wrzuć zmiażdżony czosnek i chili na patelnię i mieszaj przez chwilę. Suche papryczki po podgrzaniu stają się duszące, ale jeśli lubisz ostre jedzenie, musisz to wytrzymać.
- 6
Na patelnię dodaj łyżkę oleju i wrzuć przygotowaną konserwę. Smaż przez 4-5 minut. W zależności od jakości użytej konserwy, może ona się ładnie brązowić lub zacznie przyklejać się do patelni. Jeśli wydarzy się to drugie, nic się nie martw. Dorzuć orzechy i ryż i wszystko wymieszaj, zajmie to chwilę. Drewnianą łyżką postaraj się odkleić resztki konserwy.
- 7
Smaż ryż przez 5-6 minut. Zdejmij z ognia i dodaj przygotowany wcześniej sos. Drewnianą łyżką zeskrob resztki konserwy, jeśli jeszcze jakieś zostały - teraz będzie łatwiej, bo dno patelni jest mokre. Mieszaj wszystko przez chwilę, aż ryż wchłonie sos. Dodaj szczypior i tajską bazylię, wymieszaj wszystko i przełóż do miseczek. Danie jest gotowe i pyszne w takiej postaci, ale smakuje jeszcze lepiej z jajkiem sadzonym na wierzchu.
Wskazówki
- 1
Najlepszy ryż smażony wyjdzie ci z wczorajszego ryżu.
- 2
Jeśli nie masz dostępu do tajskiej bazylii, możesz ją pominąć lub na koniec dodaj pastę z tajskiej bazylii - jest często dostępna w sklepach z importowaną żywnością lub w internecie, często jest też pakowana w małe, jednorazowe saszetki lub słoiczki, które możesz trzymać przez jakiś czas w lodówce.
- 3
Nie polecam używać do tego przepisu mielonek. Najlepiej użyj konserwy z całymi kawałkami mięsa, takiej jak gulasz angielski lub łopatka czy karkówka.