Otrzymuj przepisy i kulinarne inspiracje bezpośrednio na swoją skrzynkę.

Smażony ryż z konserwą po tajsku

Mimo swojej prostoty i małej liczby składników jest to danie pełne smaku i jedno z moich ulubionych. Szczególnie w czasach diet wysokobiałkowych nic nie pobije dla mnie komfortu, jakim jest ryż, smażony czy nie. Nawet jeśli nie znajdziesz nigdzie tajskiej bazylii, a niestety jest mało dostępna w polskich sklepach, to polecam ci zrobić ten ryż, nałożyć go do miski i zjeść ogromną porcję, oglądając serial.

W kuchni
10 min
Gotowanie
10 min
W sumie
20 min
Porcji
3
asdf

Składniki

  • 6 szklanek ugotowanego ryżu jaśminowego (z ok. 2 szklanek suchego)
  • 1 puszka konserwy z kawałkami mięsa
  • 3 suche tajskie papryczki chili
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 cebula
  • ⅓ szklanki orzechów nerkowca lub arachidowych
  • 1 pęczek szczypioru
  • 1 pęczek tajskiej bazylii (jeśli ją znajdziesz)
  • 2 łyżki oleju
  • sos
    • 3 łyżki sosu sojowego
    • 2 łyżki sosu ostrygowego
    • 1 łyżka sosu rybnego
    • 1 łyżka cukru
    • 1 łyżeczka octu ryżowego

Przygotowanie

  1. 1

    Do przygotowania smażonego ryżu potrzebna jest gorąca patelnia, więc zacznij od postawienia jej na średnim gazie. Powinna nagrzewać się 10-15 minut, zanim zaczniesz coś na niej smażyć.

  2. 2

    W celu przygotowania sosu wymieszaj wszystkie potrzebne na niego składniki w miseczce.

  3. 3

    Przygotuj resztę składników. W tym celu otwórz puszkę konserwy i porozrywaj ją na kawałki wielkości kęsa i odłóż. Cebulę pokrój w półksiężyce i odłóż. Do moździerza wrzuć obrany czosnek i papryczki chili, zmiażdż je lekko i odłóż na bok. Orzechy pokrój niechlujnie na mniejsze kawałki - nie muszą być regularne, a nawet lepiej, jeśli część z nich jest pokrojona drobno, a część pozostanie prawie nienaruszona. Szczypior pokrój, liście bazylii możesz zostawić w całości, porwać lub przekroić.

  4. 4

    Na rozgrzaną patelnię wrzuć odrobinę oleju, dosłownie kroplę. Wrzuć pokrojone orzechy i smaż przez 2-3 minuty, aż zaczną się robić złote. Odłóż je do miski. Orzechy będą się złocić jeszcze po zdjęciu z patelni, więc nie smaż ich za długo.

  5. 5

    Dodaj łyżkę oleju na patelnię i wrzuć cebulę. Od razu posyp ją odrobiną soli i energicznie mieszaj, aż płatki oddzielą się od siebie i staną się lekko przezroczyste i złociste na brzegach. Pamiętaj o włączeniu okapu, szczególnie teraz będzie potrzebny, a jeśli masz taką możliwość, to otwórz też okno. Wrzuć zmiażdżony czosnek i chili na patelnię i mieszaj przez chwilę. Suche papryczki po podgrzaniu stają się duszące, ale jeśli lubisz ostre jedzenie, musisz to wytrzymać.

  6. 6

    Na patelnię dodaj łyżkę oleju i wrzuć przygotowaną konserwę. Smaż przez 4-5 minut. W zależności od jakości użytej konserwy, może ona się ładnie brązowić lub zacznie przyklejać się do patelni. Jeśli wydarzy się to drugie, nic się nie martw. Dorzuć orzechy i ryż i wszystko wymieszaj, zajmie to chwilę. Drewnianą łyżką postaraj się odkleić resztki konserwy.

  7. 7

    Smaż ryż przez 5-6 minut. Zdejmij z ognia i dodaj przygotowany wcześniej sos. Drewnianą łyżką zeskrob resztki konserwy, jeśli jeszcze jakieś zostały - teraz będzie łatwiej, bo dno patelni jest mokre. Mieszaj wszystko przez chwilę, aż ryż wchłonie sos. Dodaj szczypior i tajską bazylię, wymieszaj wszystko i przełóż do miseczek. Danie jest gotowe i pyszne w takiej postaci, ale smakuje jeszcze lepiej z jajkiem sadzonym na wierzchu.

Wskazówki

  1. 1

    Najlepszy ryż smażony wyjdzie ci z wczorajszego ryżu.

  2. 2

    Jeśli nie masz dostępu do tajskiej bazylii, możesz ją pominąć lub na koniec dodaj pastę z tajskiej bazylii - jest często dostępna w sklepach z importowaną żywnością lub w internecie, często jest też pakowana w małe, jednorazowe saszetki lub słoiczki, które możesz trzymać przez jakiś czas w lodówce.

  3. 3

    Nie polecam używać do tego przepisu mielonek. Najlepiej użyj konserwy z całymi kawałkami mięsa, takiej jak gulasz angielski lub łopatka czy karkówka.

młody mężczyzna w zielonej czapce z daszkiem, białej koszulce, okularach, z lemurem na ramieniu
Paweł Nicewicz
Autor przepisu

Jestem założycielem pączków12.pl, na co dzień programistą, tatą dwóch kotów i fanem słodkości. Gotuję bez przerwy i kocham eksperymentować. Dopracowuję przepisy metodą prób i błędów - możesz mieć pewność, że poprawiłem je wiele razy, zanim pojawiły się na stronie.

Najsmaczniejszy newsletter w sieci!

Otrzymuj przepisy i kulinarne inspiracje bezpośrednio na swoją skrzynkę.

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA, obowiązują Polityka prywatności i Warunki korzystania z usług Google.

Potwierdź swój zapis

Dziękujemy za zainteresowanie naszym newsletterem. Aby potwierdzić zapis, kliknij w przycisk w mailu, który właśnie wysłaliśmy na Twoją skrzynkę pocztową.