Otrzymuj przepisy i kulinarne inspiracje bezpośrednio na swoją skrzynkę.

Klopsy drobiowe w sosie green curry

To bardzo szybkie i proste danie ze składników, które zawsze mam pod ręką. Podczas gdy się gotują, przygotowuję do nich ryż i mam pyszny obiad, który świetnie smakuje na drugi dzień odgrzany w pracy. Uwielbiam klopsy pod wszystkimi postaciami, a te są jednymi z moich ulubionych. Dla odmiany robię je z różnymi pastami curry i podaję z różnymi warzywami.

W kuchni
15 min
Gotowanie
20 min
W sumie
35 min
Porcji
4
asdf

Składniki

  • 500 g mielonego kurczaka lub indyka
  • ½ szklanki bułki tartej
  • 1 puszka mleczka kokosowego, pełnotłustego
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 4 ząbki czosnku
  • ½ cebuli czerwonej
  • 1 jajko
  • 4 łyżki zielonego curry
  • 2 łyżki oleju kokosowego (lub dowolnego innego)
  • 1 łyżka cukru

Przygotowanie

  1. 1

    Puszkę mleczka kokosowego potrząśnij przez chwilę, żeby się wymieszało. Najlepiej, jeśli trzymasz je w temperaturze pokojowej. Otwórz puszkę. Jeśli na wierzchu zebrała się twarda lub gęsta warstwa tłuszczu kokosowego, przełóż całą zawartość do miseczki i podgrzej chwilę w mikrofalówce, ale pilnuj, żeby nie było gorące, maksymalnie w temperaturze ciała. Jeśli twoje mleczko jest płynne i jednorodne, nie musisz go podgrzewać. Dla pewności przemieszaj jeszcze widelcem i przelej pół szklanki mleczka do dużej miski, resztę odłóż - będzie potrzebne później.

  2. 2

    Do odmierzonego mleczka wbij jajko i rozbij je widelcem. Dodaj sól, sos rybny i pastę curry. Czosnek zetrzyj na tarce o drobnych oczkach lub przeciśnij przez praskę, jeśli lubisz. Wymieszaj wszystko widelcem.

  3. 3

    Pół cebuli czerwonej pokrój w drobną kostkę. Dodać ją i bułkę tartą do miski, wymieszaj widelcem.

  4. 4

    Do miski z resztą składników dodaj mielone mięso i zagnieć szybko, do wymieszania składników. Tak przygotowaną masę podziel na ok. 24 klopsów - ja używam do tego łyżki do lodów ze spustem, dzięki czemu masa nie przykleja mi się do rąk i jestem w stanie odmierzyć klopsy tej samej wielkości. Podzieloną masę roluj w naolejowanych dłoniach, aż uzyskasz ładne, gładkie kulki.

  5. 5

    Rozgrzej dużą patelnię i dodaj do niej łyżkę tłuszczu. Usmaż połowę klopsów z dwóch lub trzech stron (są okrągłę, więc ciężko nazwać to stronami) i przełóż na duży talerz. Usmaż kolejną partię klopsów, po czym również przełóż je na talerz.

  6. 6

    Dodaj kolejną łyżkę oleju na patelnię oraz 2 łyżki pasty curry. Smaż przez 2 minuty i zalej resztą mleczka kokosowego. Drewnianą łyżką zeskrob przyklejone resztki klopsów i pasty curry. Napełnij puszkę po mleczku wodą do połowy i dolej do patelni. Dodaj łyżkę cukru i kilka kropli sosu rybnego. Zagotuj, zmniejsz gaz i przełóż klopsy z talerza z powrotem na patelnię, Jeśli chcesz, dodaj również dowolne pokrojone warzywa, np. brokuła. Gotuj odkryte przez 10 minut. Na koniec możesz skroplić zawartość patelni limonką. Spróbuj sos i dopraw solą i cukrem do smaku, ale uważaj, żeby nie przesolić - pasta curry i sos rybny są słone, więc prawdopodobnie nie musisz nic dosalać.

Wskazówki

  1. 1

    Jeśli nie jesteś fanem zielonej pasty curry, możesz zamienić ją na czerwoną lub żółtą.

  2. 2

    Klopsy podawaj koniecznie z ryżem, najlepiej jaśminowym. Zjeść curry bez ryżu to grzech.

  3. 3

    Tajskie curry zawsze jem z kurczakiem, szczególnie zielone, dlatego klopsy są drobiowe, ale śmiało zamień kurczaka na coś innego, jeśli masz taką ochotę. Mleczko kokosowe wmieszane do mięsa i kończenie gotowania klopsów w sosie sprawia, że nawet z chudego mięsa klopsy wychodzą bardzo delikatne.

młody mężczyzna w zielonej czapce z daszkiem, białej koszulce, okularach, z lemurem na ramieniu
Paweł Nicewicz
Autor przepisu

Jestem założycielem pączków12.pl, na co dzień programistą, tatą dwóch kotów i fanem słodkości. Gotuję bez przerwy i kocham eksperymentować. Dopracowuję przepisy metodą prób i błędów - możesz mieć pewność, że poprawiłem je wiele razy, zanim pojawiły się na stronie.

Najsmaczniejszy newsletter w sieci!

Otrzymuj przepisy i kulinarne inspiracje bezpośrednio na swoją skrzynkę.

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA, obowiązują Polityka prywatności i Warunki korzystania z usług Google.

Potwierdź swój zapis

Dziękujemy za zainteresowanie naszym newsletterem. Aby potwierdzić zapis, kliknij w przycisk w mailu, który właśnie wysłaliśmy na Twoją skrzynkę pocztową.