Kandyzowana skórka pomarańczowa
Pyszna kandyzowana skórka pomarańczowa to przede wszystkim jeden z niezbędnych komponentów idealnego pączka, który jest równie ważny jak różana marmolada - i do takiego wykorzystania jej cię zachęcam. A jeśli zostanie ci jej więcej i nie wiesz, co z nią zrobić, to pasuje również do jogurtu naturalnego i ciast lub tak jak ja, możesz po prostu podchodzić co jakiś czas do lodówki i wyjadać ją łyżką ze słoika. W zimowe miesiące dodaj ją do grzańca, aby nadać napojowi wyjątkowy charakter i ciepły, cytrusowy akcent.

Składniki
- 3 pomarańcze
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki wody
Przygotowanie
- 1
Pomarańcze wyszoruj dokładnie pod bieżącą wodą. Przekrój na pół i wyciśnij z nich sok - nie będzie on potrzebny, więc możesz go wypić lub zrobić na nim koktajl, np. gin sunrise.
- 2
Każdą pozostałą połówkę przekrój na pół, i każdą powstałą ćwiartkę jeszcze raz na pół. Powstały kawałek skórki połóż na desce do krojenia miąższem do dołu i rozpłaszcz dłonią. Korzystając z cienkiego i ostrego nożyka, odkrój wierzchnią pomarańczową stronę skórki od białego albedo - możesz od razu się go pozbyć, bo będzie niepotrzebne. Postaraj się wyczyścić skórkę dokładnie, ponieważ biała część jest gorzka i nie chcemy jej kandyzować. Oczyść w ten sposób wszystkie kawałki.
- 3
Oczyszczoną skórkę pokrój w kostkę w wybranym przez siebie rozmiarze i przełóż do rondelka. Zalej wodą, zagotuj, a po 5 minutach odcedź. Jeśli w rondelku zgromadził się osad, umyj go. Czynność powtórz.
- 4
Do czystego rondelka wsyp cukier i wlej wodę. Przełóż do niego odcedzoną skórkę i postaw na gazie. Gotuj skórkę bez przykrycia na średnim gazie przez około 30-45 minut, aż będzie lekko przezroczysta i miękka. Co kilka minut podejdź do rondelka i zamieszaj w nim. Jeśli zaczyna robić się w nim sucho, dolej łyżkę wody.
- 5
Gotową skórkę przełóż do słoiczków razem z syropem lub bez - nie musisz wekować. Skórka zamknięta w pojemniczku wytrzyma w lodówce nawet do kilku miesięcy, ale po pewnym czasie zacznie się krystalizować. Wystarczy wtedy lekko ją podgrzać lub wstawić na chwilę do mikrofalówki.
Wskazówki
- 1
Dla pełniejszego, bardziej pomarańczowego smaku możesz na koniec dolać łyżeczkę naturalnego ekstraktu pomarańczowego, ale zapewniam cię, że będzie pyszna nawet bez niego.
- 2
Wiem, że przepisy w internecie zazwyczaj wymagają więcej pomarańczy, ale taka ilość spokojnie wystarczy ci na pączki z kilograma mąki. Jeśli potrzebujesz jej więcej, możesz przygotować kilka porcji, ale zejdzie ci się długo z oczyszczaniem skórki z albedo.