Otrzymuj przepisy i kulinarne inspiracje bezpośrednio na swoją skrzynkę.

Kandyzowana skórka pomarańczowa

Pyszna kandyzowana skórka pomarańczowa to przede wszystkim jeden z niezbędnych komponentów idealnego pączka, który jest równie ważny jak różana marmolada - i do takiego wykorzystania jej cię zachęcam. A jeśli zostanie ci jej więcej i nie wiesz, co z nią zrobić, to pasuje również do jogurtu naturalnego i ciast lub tak jak ja, możesz po prostu podchodzić co jakiś czas do lodówki i wyjadać ją łyżką ze słoika. W zimowe miesiące dodaj ją do grzańca, aby nadać napojowi wyjątkowy charakter i ciepły, cytrusowy akcent.

W kuchni
20 min
Gotowanie
45 min
W sumie
105 min
Porcji
45
Kandyzowana skórka pomarańczowa w szklanym słoiczku i stalowym rondelku, w tle 3 pomarańcze luzem

Składniki

  • 3 pomarańcze
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki wody

Przygotowanie

  1. 1

    Pomarańcze wyszoruj dokładnie pod bieżącą wodą. Przekrój na pół i wyciśnij z nich sok - nie będzie on potrzebny, więc możesz go wypić lub zrobić na nim koktajl, np. gin sunrise.

  2. 2

    Każdą pozostałą połówkę przekrój na pół, i każdą powstałą ćwiartkę jeszcze raz na pół. Powstały kawałek skórki połóż na desce do krojenia miąższem do dołu i rozpłaszcz dłonią. Korzystając z cienkiego i ostrego nożyka, odkrój wierzchnią pomarańczową stronę skórki od białego albedo - możesz od razu się go pozbyć, bo będzie niepotrzebne. Postaraj się wyczyścić skórkę dokładnie, ponieważ biała część jest gorzka i nie chcemy jej kandyzować. Oczyść w ten sposób wszystkie kawałki.

  3. 3

    Oczyszczoną skórkę pokrój w kostkę w wybranym przez siebie rozmiarze i przełóż do rondelka. Zalej wodą, zagotuj, a po 5 minutach odcedź. Jeśli w rondelku zgromadził się osad, umyj go. Czynność powtórz.

  4. 4

    Do czystego rondelka wsyp cukier i wlej wodę. Przełóż do niego odcedzoną skórkę i postaw na gazie. Gotuj skórkę bez przykrycia na średnim gazie przez około 30-45 minut, aż będzie lekko przezroczysta i miękka. Co kilka minut podejdź do rondelka i zamieszaj w nim. Jeśli zaczyna robić się w nim sucho, dolej łyżkę wody.

  5. 5

    Gotową skórkę przełóż do słoiczków razem z syropem lub bez - nie musisz wekować. Skórka zamknięta w pojemniczku wytrzyma w lodówce nawet do kilku miesięcy, ale po pewnym czasie zacznie się krystalizować. Wystarczy wtedy lekko ją podgrzać lub wstawić na chwilę do mikrofalówki.

Wskazówki

  1. 1

    Dla pełniejszego, bardziej pomarańczowego smaku możesz na koniec dolać łyżeczkę naturalnego ekstraktu pomarańczowego, ale zapewniam cię, że będzie pyszna nawet bez niego.

  2. 2

    Wiem, że przepisy w internecie zazwyczaj wymagają więcej pomarańczy, ale taka ilość spokojnie wystarczy ci na pączki z kilograma mąki. Jeśli potrzebujesz jej więcej, możesz przygotować kilka porcji, ale zejdzie ci się długo z oczyszczaniem skórki z albedo.

młody mężczyzna w zielonej czapce z daszkiem, białej koszulce, okularach, z lemurem na ramieniu
Paweł Nicewicz
Autor przepisu

Jestem założycielem pączków12.pl, na co dzień programistą, tatą dwóch kotów i fanem słodkości. Gotuję bez przerwy i kocham eksperymentować. Dopracowuję przepisy metodą prób i błędów - możesz mieć pewność, że poprawiłem je wiele razy, zanim pojawiły się na stronie.

Najsmaczniejszy newsletter w sieci!

Otrzymuj przepisy i kulinarne inspiracje bezpośrednio na swoją skrzynkę.

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA, obowiązują Polityka prywatności i Warunki korzystania z usług Google.

Potwierdź swój zapis

Dziękujemy za zainteresowanie naszym newsletterem. Aby potwierdzić zapis, kliknij w przycisk w mailu, który właśnie wysłaliśmy na Twoją skrzynkę pocztową.