Otrzymuj przepisy i kulinarne inspiracje bezpośrednio na swoją skrzynkę.

Podwójny smash burger

Podwójne smash burgery przygotowane w domowych warunkach to prawdziwa uczta dla miłośników burgerów. Cienkie, soczyste kotlety z idealnie chrupiącymi brzegami, podwójna porcja mięsa, roztopiony ser i świeże dodatki. Wszystko to zamknięte w miękkiej bułce, tworzy perfekcyjną kombinację smaków. Zrobione w domu, a smakują jak z najlepszej amerykańskiej burgerowni! Metoda ich przygotowania jest trochę nietradycyjna, ale moim zdaniem tylko tak da się osiągnąć autentyczny smak smash burgera w domowych warunkach.

W kuchni
10 min
Gotowanie
15 min
W sumie
25 min
Wychodzi
2 pyszne burgery
Burger przekrojony na pół, ułożony na niebieskim talerzu

Składniki

    smash burgery
    • 400 g mielonego mięsa wołowego
    • 4 plastry sera topionego w plastrach
    • 1 biała cebula
    przyprawka
    • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
    • 1 łyżeczka cebuli mielonej
    • 1 łyżeczka pieprzu czarnego
    • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
    • 1 łyżeczka glutaminianu sodu
    do złożenia

Przygotowanie

  1. 1

    Bardzo mocno rozgrzej patelnię - najlepiej taką, żeby zmieściły Ci się na niej 2 duże burgery.

  2. 2

    Przekrój bułki na pół i posmaruj wewnątrz masłem. Przyciśnij mocno do rozgrzanej patelni i usmaż od wewnątrz na złoto. Po zdjęciu z patelni, przetrzyj ją wilgotnym ręcznikiem papierowym, żeby zmyć resztki masła.

  3. 3

    Pokrój pomidora i pikle. Sałatę pozostaw w liściach w rozmiarze bułki lub posiekaj (jak w Big Macu), w zależności od upodobań. Połowę cebuli pokrój w kostkę, a drugą połowę w jak najcieńsze plastry. Wyjmij ser topiony z plastikowych osłonek.

  4. 4

    Do przygotowania przyprawki, wymieszaj wszystkie składniki z sekcji "przyprawka".

  5. 5

    Obie połówki usmażonych bułek posmaruj sosem. Spodnią część posyp koperkiem, a następnie połóż na niej pikle oraz pomidora. Na górną część połóż sałatę.

  6. 6

    Mięso podziel na 4 kulki po 100 gramów każda. Wytnij 5 kwadratów z papieru do pieczenia, mniej więcej wielkości dużego burgera. Na tak przygotowany kwadrat połóż kulkę mięsa i na wierzch ułóż plastry cebuli. Przykryj kulkę kolejną warstwą papieru do pieczenia i przyciśnij najmocniej, jak potrafisz, patelnią lub czymś ciężkim. Powtórz z pozostałym kulkami. Jeden kwadrat z papieru do pieczenia jest po to, żeby chronić mięso przed przyklejeniem do patelni.

  7. 7

    Na rozgrzaną patelnię wylej odrobinę oliwy i połóż 2 przygotowane kotlety cebulą do góry. Przyciśnij je łopatką, a następnie posyp wierzch odrobiną przyprawki. Smaż, aż brzegi kotleta będą mocno wysmażone i ciemnobrązowe. Następnie obróć je na drugą stronę, posyp ponownie przyprawką i od razu połóż na wierzchu każdego kotleta plaster sera topionego i posyp cebulą pokrojoną w kostkę. Smaż jeszcze przez chwilę i odłóż na duży talerz. Powtórz z pozostałymi dwoma kotletami i ułóż je na wierzchu poprzednich dwóch, żeby uzyskać 2 podwójne burgery. Przełóż przygotowane kotlety do bułek i połącz górną i dolną część. Dla łatwiejszego jedzenia wbij wykałaczkę i lekko ściśnij złożonego burgera. Smacznego!

Wskazówki

  1. 1

    Mięso w smash burgerze powinno być bardzo mocno wysmażone. To nie jest moment na burgery medium rare.

  2. 2

    Najlepsze smash burgery wychodzą z tłustej wołowiny.

młody mężczyzna w zielonej czapce z daszkiem, białej koszulce, okularach, z lemurem na ramieniu
Paweł Nicewicz
Autor przepisu

Jestem założycielem pączków12.pl, na co dzień programistą, tatą dwóch kotów i fanem słodkości. Gotuję bez przerwy i kocham eksperymentować. Dopracowuję przepisy metodą prób i błędów - możesz mieć pewność, że poprawiłem je wiele razy, zanim pojawiły się na stronie.

Najsmaczniejszy newsletter w sieci!

Otrzymuj przepisy i kulinarne inspiracje bezpośrednio na swoją skrzynkę.

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA, obowiązują Polityka prywatności i Warunki korzystania z usług Google.

Potwierdź swój zapis

Dziękujemy za zainteresowanie naszym newsletterem. Aby potwierdzić zapis, kliknij w przycisk w mailu, który właśnie wysłaliśmy na Twoją skrzynkę pocztową.