Podwójny smash burger
Podwójne smash burgery przygotowane w domowych warunkach to prawdziwa uczta dla miłośników burgerów. Cienkie, soczyste kotlety z idealnie chrupiącymi brzegami, podwójna porcja mięsa, roztopiony ser i świeże dodatki. Wszystko to zamknięte w miękkiej bułce, tworzy perfekcyjną kombinację smaków. Zrobione w domu, a smakują jak z najlepszej amerykańskiej burgerowni! Metoda ich przygotowania jest trochę nietradycyjna, ale moim zdaniem tylko tak da się osiągnąć autentyczny smak smash burgera w domowych warunkach.

Składniki
- 400 g mielonego mięsa wołowego
- 4 plastry sera topionego w plastrach
- 1 biała cebula
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka cebuli mielonej
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne
- 1 łyżeczka glutaminianu sodu
- 2 ziemniaczane bułki do burgerów
- 1 pomidor
- kilka liści sałaty lodowej
- kilka pikli koperkowych
- odrobina świeżego kopru
Przygotowanie
- 1
Bardzo mocno rozgrzej patelnię - najlepiej taką, żeby zmieściły Ci się na niej 2 duże burgery.
- 2
Przekrój bułki na pół i posmaruj wewnątrz masłem. Przyciśnij mocno do rozgrzanej patelni i usmaż od wewnątrz na złoto. Po zdjęciu z patelni, przetrzyj ją wilgotnym ręcznikiem papierowym, żeby zmyć resztki masła.
- 3
Pokrój pomidora i pikle. Sałatę pozostaw w liściach w rozmiarze bułki lub posiekaj (jak w Big Macu), w zależności od upodobań. Połowę cebuli pokrój w kostkę, a drugą połowę w jak najcieńsze plastry. Wyjmij ser topiony z plastikowych osłonek.
- 4
Do przygotowania przyprawki, wymieszaj wszystkie składniki z sekcji "przyprawka".
- 5
Obie połówki usmażonych bułek posmaruj sosem. Spodnią część posyp koperkiem, a następnie połóż na niej pikle oraz pomidora. Na górną część połóż sałatę.
- 6
Mięso podziel na 4 kulki po 100 gramów każda. Wytnij 5 kwadratów z papieru do pieczenia, mniej więcej wielkości dużego burgera. Na tak przygotowany kwadrat połóż kulkę mięsa i na wierzch ułóż plastry cebuli. Przykryj kulkę kolejną warstwą papieru do pieczenia i przyciśnij najmocniej, jak potrafisz, patelnią lub czymś ciężkim. Powtórz z pozostałym kulkami. Jeden kwadrat z papieru do pieczenia jest po to, żeby chronić mięso przed przyklejeniem do patelni.
- 7
Na rozgrzaną patelnię wylej odrobinę oliwy i połóż 2 przygotowane kotlety cebulą do góry. Przyciśnij je łopatką, a następnie posyp wierzch odrobiną przyprawki. Smaż, aż brzegi kotleta będą mocno wysmażone i ciemnobrązowe. Następnie obróć je na drugą stronę, posyp ponownie przyprawką i od razu połóż na wierzchu każdego kotleta plaster sera topionego i posyp cebulą pokrojoną w kostkę. Smaż jeszcze przez chwilę i odłóż na duży talerz. Powtórz z pozostałymi dwoma kotletami i ułóż je na wierzchu poprzednich dwóch, żeby uzyskać 2 podwójne burgery. Przełóż przygotowane kotlety do bułek i połącz górną i dolną część. Dla łatwiejszego jedzenia wbij wykałaczkę i lekko ściśnij złożonego burgera. Smacznego!
Wskazówki
- 1
Mięso w smash burgerze powinno być bardzo mocno wysmażone. To nie jest moment na burgery medium rare.
- 2
Najlepsze smash burgery wychodzą z tłustej wołowiny.