Lekki sernik nowojorski bez cukru
Jeśli lubisz zjeść „coś słodkiego”, ale nie możesz jeść cukru lub jesteś sportowcem i szukasz deseru, który ma dużo białka, to przepis dla ciebie. Ten sernik, mimo że chudy i na słodziku, ma zaskakująco przyjemną konsystencję, jest lekki i smaczny. Dzięki przygotowaniu go w blenderze i pieczeniu w stylu nowojorskim, unikniesz nieprzyjemnej grudkowatości i suchości, która często towarzyszy słodkościom bez cukru.

Składniki
- ½ szklanki płatków owsianych górskich
- 1 łyżka erytrytolu
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 500 g chudego twarogu
- 150 g skyru
- 3 jajka
- ¾ szklanki erytrytolu
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżeczka pasty waniliowej lub ekstraktu waniliowego
Przygotowanie
- 1
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
- 2
Wsyp płatki owsiane i łyżkę erytrytolu do misy blendera lub malaksera. Blenduj przez 1-2 minuty, aż płatki owsiane rozpadną się na piasek. Dodaj łyżkę oleju, pulsuj blender przez chwilę, do połączenia składników.
- 3
Przełóż masę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Przyciśnij szklanką. Wstaw do piekarnika na 15-20 minut, aż nabierze złotego koloru.
- 4
W czasie gdy spód się piecze, umyj misę blendera i osusz ręcznikiem papierowym.
- 5
Do blendera wsyp ¾ szklanki erytrytolu i zblenduj na drobny proszek. Dodaj twaróg i skyr, blenduj przez 2-3 minuty, aż masa będzie gładka. Wbij jajka, dodaj szczyptę soli i pastę waniliową, zblenduj do połączenia. Dodaj mąkę, pulsuj przez chwilę, aż znikną grudki.
- 6
Wyciągnij upieczony spód, nie wyłączaj piekarnika. Zagotuj wodę w czajniku lub garnku i wstaw naczynie większe niż keksówka, z wysokimi ściankami do piekarnika.
- 7
Jak tylko woda się zagotuje, przelej masę serową na upieczony spód. Wstaw keksówkę do naczynia, które jest już w piekarniku. Weź czajnik i wlej wodę do większego naczynia, aż dosięgnie połowy wysokości keksówki. Zamknij piekarnik i piecz masę przez 10 minut. Następnie zmniejsz temperaturę piekarnika na 110 stopni i piecz przez 30 minut, aż wierzch stężeje na środku, ale masa jest w dalszym ciągu drgająca przy ruchu.
- 8
Wyłącz piekarnik, uchyl jego drzwiczki i wsadź rączkę drewnianej łopatki w powstałą szparę, żeby uniemożliwić piekarnikowi zamknięcie się. Trzymaj sernik w piekarniku w wodzie jeszcze przez godzinę, po czym wyciągnij go, wytrzyj keksówkę i wstaw do lodówki na 2-3 godziny, aż sernik będzie kompletnie schłodzony.
Wskazówki
- 1
Do sernika polecam dodać sos z owoców, np. truskawek lub malin, które dzięki swojej cierpkości przełamują lekko monotonny smak chudego twarogu.