Otrzymuj przepisy i kulinarne inspiracje bezpośrednio na swoją skrzynkę.

Lekki sernik nowojorski bez cukru

Jeśli lubisz zjeść „coś słodkiego”, ale nie możesz jeść cukru lub jesteś sportowcem i szukasz deseru, który ma dużo białka, to przepis dla ciebie. Ten sernik, mimo że chudy i na słodziku, ma zaskakująco przyjemną konsystencję, jest lekki i smaczny. Dzięki przygotowaniu go w blenderze i pieczeniu w stylu nowojorskim, unikniesz nieprzyjemnej grudkowatości i suchości, która często towarzyszy słodkościom bez cukru.

W kuchni
30 min
Gotowanie
40 min
W sumie
4 godz
Porcji
10
asdf

Składniki

    spód
    • ½ szklanki płatków owsianych górskich
    • 1 łyżka erytrytolu
    • 1 łyżka oleju kokosowego
    masa serowa
    • 500 g chudego twarogu
    • 150 g skyru
    • 3 jajka
    • ¾ szklanki erytrytolu
    • 2 łyżki mąki
    • 1 łyżeczka pasty waniliowej lub ekstraktu waniliowego

Przygotowanie

  1. 1

    Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.

  2. 2

    Wsyp płatki owsiane i łyżkę erytrytolu do misy blendera lub malaksera. Blenduj przez 1-2 minuty, aż płatki owsiane rozpadną się na piasek. Dodaj łyżkę oleju, pulsuj blender przez chwilę, do połączenia składników.

  3. 3

    Przełóż masę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Przyciśnij szklanką. Wstaw do piekarnika na 15-20 minut, aż nabierze złotego koloru.

  4. 4

    W czasie gdy spód się piecze, umyj misę blendera i osusz ręcznikiem papierowym.

  5. 5

    Do blendera wsyp ¾ szklanki erytrytolu i zblenduj na drobny proszek. Dodaj twaróg i skyr, blenduj przez 2-3 minuty, aż masa będzie gładka. Wbij jajka, dodaj szczyptę soli i pastę waniliową, zblenduj do połączenia. Dodaj mąkę, pulsuj przez chwilę, aż znikną grudki.

  6. 6

    Wyciągnij upieczony spód, nie wyłączaj piekarnika. Zagotuj wodę w czajniku lub garnku i wstaw naczynie większe niż keksówka, z wysokimi ściankami do piekarnika.

  7. 7

    Jak tylko woda się zagotuje, przelej masę serową na upieczony spód. Wstaw keksówkę do naczynia, które jest już w piekarniku. Weź czajnik i wlej wodę do większego naczynia, aż dosięgnie połowy wysokości keksówki. Zamknij piekarnik i piecz masę przez 10 minut. Następnie zmniejsz temperaturę piekarnika na 110 stopni i piecz przez 30 minut, aż wierzch stężeje na środku, ale masa jest w dalszym ciągu drgająca przy ruchu.

  8. 8

    Wyłącz piekarnik, uchyl jego drzwiczki i wsadź rączkę drewnianej łopatki w powstałą szparę, żeby uniemożliwić piekarnikowi zamknięcie się. Trzymaj sernik w piekarniku w wodzie jeszcze przez godzinę, po czym wyciągnij go, wytrzyj keksówkę i wstaw do lodówki na 2-3 godziny, aż sernik będzie kompletnie schłodzony.

Wskazówki

  1. 1

    Do sernika polecam dodać sos z owoców, np. truskawek lub malin, które dzięki swojej cierpkości przełamują lekko monotonny smak chudego twarogu.

młody mężczyzna w zielonej czapce z daszkiem, białej koszulce, okularach, z lemurem na ramieniu
Paweł Nicewicz
Autor przepisu

Jestem założycielem pączków12.pl, na co dzień programistą, tatą dwóch kotów i fanem słodkości. Gotuję bez przerwy i kocham eksperymentować. Dopracowuję przepisy metodą prób i błędów - możesz mieć pewność, że poprawiłem je wiele razy, zanim pojawiły się na stronie.

Najsmaczniejszy newsletter w sieci!

Otrzymuj przepisy i kulinarne inspiracje bezpośrednio na swoją skrzynkę.

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA, obowiązują Polityka prywatności i Warunki korzystania z usług Google.

Potwierdź swój zapis

Dziękujemy za zainteresowanie naszym newsletterem. Aby potwierdzić zapis, kliknij w przycisk w mailu, który właśnie wysłaliśmy na Twoją skrzynkę pocztową.