Otrzymuj przepisy i kulinarne inspiracje bezpośrednio na swoją skrzynkę.

Pikantne klopsy z pastą gochujang

Kolejna odsłona klopsów, tym razem inspirowana kuchnią koreańską. Polecam miłośnikom pikantnego jedzenia, ale jeśli nie lubisz, gdy coś jest „za ostre”, pasty gochujang sprzedawane są na różnych poziomach ostrości. To świetny składnik, który nie psuje się w lodówce dzięki temu, że jest fermentowany. Dodaję go często, szczególnie do dań na bazie pomidorów lub papryki, a także gdy zabraknie mi koncentratu pomidorowego.

W kuchni
15 min
Gotowanie
20 min
W sumie
35 min
Porcji
4
mięsne klopsy w czerwonej glazurze umieszczone na patelni razem z jajkami ugotowanymi na półtwardo i przekrojonymi na pół

Składniki

    klopsy
    • 500 g mielonego mięsa, np. łopatki
    • 1 jajko
    • ½ szklanki mleka
    • ½ szklanki bułki tartej
    • 1 łyżeczka soli morskiej
    • 1 łyżka sosu sojowego
    • 2 łyżki pasty gochujang
    • 1 łyżeczka gochugaru
    • 1 łyżeczka czosnku suszonego
    • szczypta białego pieprzu
    • 2 łyżki oleju
    sos
    • 1 szklanka wody
    • 1 łyżka sosu sojowego
    • 3 łyżki miodu
    • 3 łyżki gochujang
    • 1 łyżka gochugaru
    • 2 ząbki czosnku

Przygotowanie

  1. 1

    Do miski wlej mleko, dodaj sól, sos sojowy, pastę gochujang, gochugaru, czosnek i pieprz. Następnie wbij jajko i zamieszaj wszystko widelcem.

  2. 2

    Dodaj bułkę tartą do miski, wymieszaj widelcem.

  3. 3

    Do miski z resztą składników dodaj mielone mięso i zagnieć szybko, do wymieszania składników. Tak przygotowaną masę podziel na ok. 24 klopsy - ja używam do tego łyżki do lodów ze spustem, dzięki czemu masa nie przykleja mi się do rąk i jestem w stanie odmierzyć klopsy tej samej wielkości. Podzieloną masę roluj w naolejowanych dłoniach, aż uzyskasz ładne, gładkie kulki.

  4. 4

    Rozgrzej dużą patelnię i dodaj do niej łyżkę tłuszczu. Usmaż połowę klopsów z dwóch lub trzech stron (są okrągłę, więc ciężko nazwać to stronami) i przełóż na duży talerz. Usmaż kolejną partię klopsów, po czym również przełóż je na talerz.

  5. 5

    Dodaj wszystkie składniki sosu, oprócz czosnku, na patelnię. Czosnek zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i również dodaj na patelnię. Zagotuj, zmniejsz gaz i przełóż klopsy z talerza z powrotem na patelnię, Jeśli chcesz, dodaj również dowolne pokrojone warzywa lub 200 g ryżowych klusków tteokbokki. Gotuj odkryte przez 10 minut. Jeśli sos odparuje za mocno, dolej odrobinę wody, a jeśli po 10 minutach będzie za rzadki, zdejmij klopsy z patelni i odparuj sos osobno. Podawaj z jajkami na półtwardo oraz ryżem, jeśli nie masz klusków ryżowych.

Wskazówki

  1. 1

    Kluski tteokbokki wysychają w lodówce, więc nie polecam ich, jeśli nie zjesz ich od razu.

młody mężczyzna w zielonej czapce z daszkiem, białej koszulce, okularach, z lemurem na ramieniu
Paweł Nicewicz
Autor przepisu

Jestem założycielem pączków12.pl, na co dzień programistą, tatą dwóch kotów i fanem słodkości. Gotuję bez przerwy i kocham eksperymentować. Dopracowuję przepisy metodą prób i błędów - możesz mieć pewność, że poprawiłem je wiele razy, zanim pojawiły się na stronie.

Najsmaczniejszy newsletter w sieci!

Otrzymuj przepisy i kulinarne inspiracje bezpośrednio na swoją skrzynkę.

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA, obowiązują Polityka prywatności i Warunki korzystania z usług Google.

Potwierdź swój zapis

Dziękujemy za zainteresowanie naszym newsletterem. Aby potwierdzić zapis, kliknij w przycisk w mailu, który właśnie wysłaliśmy na Twoją skrzynkę pocztową.