Pikantne klopsy z pastą gochujang
Kolejna odsłona klopsów, tym razem inspirowana kuchnią koreańską. Polecam miłośnikom pikantnego jedzenia, ale jeśli nie lubisz, gdy coś jest „za ostre”, pasty gochujang sprzedawane są na różnych poziomach ostrości. To świetny składnik, który nie psuje się w lodówce dzięki temu, że jest fermentowany. Dodaję go często, szczególnie do dań na bazie pomidorów lub papryki, a także gdy zabraknie mi koncentratu pomidorowego.

Składniki
- 500 g mielonego mięsa, np. łopatki
- 1 jajko
- ½ szklanki mleka
- ½ szklanki bułki tartej
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 łyżki pasty gochujang
- 1 łyżeczka gochugaru
- 1 łyżeczka czosnku suszonego
- szczypta białego pieprzu
- 2 łyżki oleju
- 1 szklanka wody
- 1 łyżka sosu sojowego
- 3 łyżki miodu
- 3 łyżki gochujang
- 1 łyżka gochugaru
- 2 ząbki czosnku
Przygotowanie
- 1
Do miski wlej mleko, dodaj sól, sos sojowy, pastę gochujang, gochugaru, czosnek i pieprz. Następnie wbij jajko i zamieszaj wszystko widelcem.
- 2
Dodaj bułkę tartą do miski, wymieszaj widelcem.
- 3
Do miski z resztą składników dodaj mielone mięso i zagnieć szybko, do wymieszania składników. Tak przygotowaną masę podziel na ok. 24 klopsy - ja używam do tego łyżki do lodów ze spustem, dzięki czemu masa nie przykleja mi się do rąk i jestem w stanie odmierzyć klopsy tej samej wielkości. Podzieloną masę roluj w naolejowanych dłoniach, aż uzyskasz ładne, gładkie kulki.
- 4
Rozgrzej dużą patelnię i dodaj do niej łyżkę tłuszczu. Usmaż połowę klopsów z dwóch lub trzech stron (są okrągłę, więc ciężko nazwać to stronami) i przełóż na duży talerz. Usmaż kolejną partię klopsów, po czym również przełóż je na talerz.
- 5
Dodaj wszystkie składniki sosu, oprócz czosnku, na patelnię. Czosnek zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i również dodaj na patelnię. Zagotuj, zmniejsz gaz i przełóż klopsy z talerza z powrotem na patelnię, Jeśli chcesz, dodaj również dowolne pokrojone warzywa lub 200 g ryżowych klusków tteokbokki. Gotuj odkryte przez 10 minut. Jeśli sos odparuje za mocno, dolej odrobinę wody, a jeśli po 10 minutach będzie za rzadki, zdejmij klopsy z patelni i odparuj sos osobno. Podawaj z jajkami na półtwardo oraz ryżem, jeśli nie masz klusków ryżowych.
Wskazówki
- 1
Kluski tteokbokki wysychają w lodówce, więc nie polecam ich, jeśli nie zjesz ich od razu.