Ciastka chałwowe z kawałkami czekolady
Moja chałwowa wersja klasycznych amerykańskich ciastek (chocolate chip cookies). Idealne do kawy lub jako „coś słodkiego” po obiedzie. Często robię całą porcję i trzymam w zamrażarce, a piekę dopiero, gdy najdzie mnie na nie ochota. To także przepyszna niespodzianka dla gości na spontanicznym spotkaniu.

Składniki
- 200 g masła
- ½ szklanki tahini, z lodówki
- 1 łyżka mleka lub wody
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- ¾ szklanki cukru brązowego muscovado
- ¾ szklanki cukru białego
- 2 duże jaja, zimne z lodówki
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 100 g czekolady deserowej lub gorzkiej
- 100 g czekolady mlecznej
- 225 g chałwy
Przygotowanie
- 1
Pokrój masło w kostkę, przełóż do rondelka i postaw na średnim gazie. Podgrzewaj, ciągle mieszając, aż wytworzy dużo piany i zacznie pachnieć pięknie orzechowo. Piana powinna opaść, a w roztopionym płynie powinny pływać drobinki. Osad na początku będzie mieć złoty kolor, ale podgrzewaj dalej, aż osiągnie kolor jasnobrązowy, następnie miedziany, aż stanie się miedziano-brązowy. Natychmiast ściągnij rondelek z gazu i przelej zawartość do dużej miski. Wyskrob osad z dna rondelka - to w nim jest najwięcej smaku.
- 2
Do masła dolej zimne tahini oraz łyżkę mleka lub wody, wymieszaj i odstaw na 5-10 minut do ostygnięcia.
- 3
Dodaj cukier brązowy i biały, mieszaj około 45 sekund rózgą lub mikserem.
- 4
Do miski wbij jajka, ekstrakt waniliowy i miksuj, aż masa stanie się bardziej jednolita i satynowa, a cukier będzie w niej zawieszony, zamiast opadać na dno. Zajmie to ok. 45 sekund. Dodaj resztę suchych składników i wymieszaj rózgą, drewnianą łyżką lub mikserem.
- 5
Pokrój czekoladę oraz ok. 125 g chałwy w kostkę. Nie krój za drobno. Duże kawałki czekolady nie rozpuszczą się w pełni i będą ładnie wyglądały i po wystygnięciu będą kontrastować z ciągliwą konsystencją ciastek.
- 6
Dodaj pokrojoną czekoladę i chałwę do masy, zagnieć ręką. Chałwa prawdopodobnie pokruszy się i wmiesza w ciasto, ale dzięki temu całe ciastka przejmą jej smak.
- 7
Podziel powstałą masę na 15 kulek i ułóż je w miarę ciasno na blaszce lub w dowolnym naczyniu ze ściankami. Jeśli posiadasz miarki kuchenne, użyj do tego miarki o wielkości ¼ szklanki, w przeciwnym razie zrób to na oko. Jeśli wolisz mniejsze lub większe ciastka, śmiało podziel je na tyle, ile uważasz, ale musisz dopasować czas pieczenia do ich rozmiaru.
- 8
Pokrój 100 g chałwy na 15 dużych kawałków. Na środek każdej kulki z ciasta wciśnij kawałek chałwy.
- 9
Uformowane ciastka przykryj folią i wstaw do lodówki na co najmniej 12 godzin, a docelowo na 2 dni. Jeśli nie chcesz piec ciastek po dwóch dniach lub chcesz upiec tylko kilka, przełóż je do zamrażarki. Zamrożone ciastka możesz piec tak samo jak te z lodówki, nie musisz ich rozmrażać.
- 10
Po schłodzeniu ciastka piecz przez 18-22 minut w 175 stopniach bez termoobiegu. Im dłużej je pieczesz, tym bardziej chrupkie i suche będą. Pieczone 18 minut będą bardzo miękkie i ciągliwe w środku. Jeśli pieczesz je zamrożone, zostaw je w piekarniku na około minutę dłużej niż te z lodówki.
- 11
Opcjonalnie ciastka od razu po wyjęciu z pieca posyp solą w płatkach.
Wskazówki
- 1
Ciastka najlepiej smakują od razu po ostygnięciu lub jeszcze ciepłe. Im dłużej leżą upieczone, tym bardziej wysychają i na drugi dzień mogą stać się twarde.
- 2
Jeśli wiesz, że nie zjesz wszystkich ciastek tego samego dnia lub (jak ja) lubisz zjeść czasami coś słodkiego po obiedzie, wstaw wszystkie ciastka do zamrażarki i piecz na raz tylko tyle, na ile masz ochotę. Ciastka wytrzymają w zamrażarce spokojnie 2-3 miesiące, ale zjesz je dużo szybciej.
- 3
Jeśli upieczesz za dużo ciastek na raz i następnego dnia są już suche, wstaw je na 30-60 sekund do mikrofalówki.