Ziemniaczane bułki do burgerów
Te miękkie i delikatne ziemniaczane bułki są idealne do burgerów. Ich lekkość i subtelny maślany smak nie dominuje, chowa się w tle i daje pole do popisu wołowinie, dodatkom i sosom. W tych bułeczkach najważniejsza jest ich tekstura i puszystość. Dla mnie to wybór numer 1 i zawsze wybiorę je zamiast brioszki. Spróbuj i zaskocz swoich bliskich domowymi burgerami na najwyższym poziomie!

Składniki
- 3 szklanki mąki
- 450 g ziemniaków
- 1 jajko
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki mleka w proszku
- 1 saszetka (lub ok. 2 łyżeczki) drożdży suchych
- 1 łyżeczka soli
- 60 g masła
- 1 jajko
- 1 łyżka wody
- sezam
Przygotowanie
- 1
Umyj i obierz ziemniaki, następnie pokryj w kostkę. Pokrojone ziemniaki przełóż do garnka i zalej wodą. Postaw na gazie i gotuj do miękkości. Zanim odlejesz ziemniaki, przelej ok. ½ szklanki wody z garnka do innego naczynia. Po odlaniu ugnieć ziemniaki lub przeciśnij przez praskę. Odmierz 1 szklankę ubitych ziemniaków i przełóż je do większej miski, w której będziesz wyrabiać ciasto.
- 2
Do jeszcze gorących ziemniaków dodaj zimne masło i mieszaj, aż masło się rozpuści. Rozbij jedno jajko i dodaj je do ziemniaków, wymieszaj do połączenia. Następnie dodaj mąkę i drożdże, cukier, sól, mleko w proszku i skrobię ziemniaczaną, wymieszaj składniki. Dolej 1/4 szklanki odłożonej wody po ziemniakach i zacznij wyrabiać ciasto. Wyrabiaj przez około 10 minut, aż ciasto będzie gładkie i wciąż trochę lepkie. Jeśli ciasto jest bardzo gęste i nie lepi się wcale do rąk ani do miski, dolej łyżkę wody i wyrabiaj dalej. Dodawaj po łyżce, aż ciasto osiągnie pożądaną konsystencję.
- 3
Miskę z wyrobionym ciastem przykryj folią spożywczą i odłóż na 30-45 minut w ciepłe miejsce. Ponieważ jest w nim dużo drożdży i jest ciepłe od ziemniaków i wody, podwoi objętość całkiem szybko.
- 4
Na wybraną powierzchnię roboczą - stolnicę, stół, blat lub dużą deskę do krojenia wysyp garstkę mąki i wetrzyj ją, pozostawiając cienką warstwę. Wyrośnięte ciasto przyciśnij pięścią, żeby je odpowietrzyć, a następnie przełóż je na blat. Z ciasta uformuj 8 równych kulek. Jeśli wiesz jak, przejdź do następnego kroku, a jeśli nie - czytaj dalej. Aby uformować ciasto w kulki, podziel je na 8 równych porcji - nie muszą mieć póki co kształtu i część z nich będzie górką skrawków. Każdą odmierzoną porcję ciasta rozgnieć dłonią, formując płaski dysk, następnie zbierz jego brzegi do środka i złącz je ze sobą, tworząc „szew”. W tym momencie porcja ciasta powinna mieć kształt główki czosnku. Odwróć porcję ciasta szwem do dołu. Teraz ciasto wygląda jak kulka z ładną, gładką powierzchnią, a szew jest pod spodem - tym się nie przejmuj.
- 5
Blachę od piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Kulki ułóż na papierze w trzech rzędach - pierwszy i trzeci rząd po 3 kulki, a w środkowym rzędzie ułóż tylko 2 kulki w wolnych przestrzeniach. W taki sposób każda bułka będzie miała sporo miejsca dla siebie. Nakryj blachę naolejowaną folią spożywczą i pozostaw na 10 minut. Po 10 minutach każdą z kulek przyciśnij płaską częścią dłoni, aby uformować z niej dysk - dzięki temu bułki będą bardziej płaskie i równe, a burgery nie będą za grube w środku. Przykryj z powrotem folią - niech leży luzem, żeby nie ograniczać wyrastających bułeczek. Pozostaw je na 30 minut, a pod koniec czasu oczekiwania rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
- 6
W małej miseczce rozbij jedno jajko i dodaj łyżkę wody. Wymieszaj dokładnie widelcem lub małą trzepaczką. Zdejmij folię z bułeczek i posmaruj je rozbełtanym jajkiem. Jeśli chcesz, posyp je teraz wybranymi ziarnami - u mnie jest to zazwyczaj biały sezam. Posmarowane bułki wstaw do piekarnika na ok. 20-25 minut, aż osiągną złoty kolor z wierzchu.
- 7
Po wyciągnięciu bułek z piekarnika przykryj je ściereczką, co pomoże im pozostać mięciutkie po ostygnięciu. Jeśli nie posypałeś/aś bułek ziarnami, to możesz natrzeć je teraz od góry masłem. Wystarczy, że kostkę zimnego masła przyłożysz do bułki, a jej ciepło zacznie je rozpuszczać, umożliwiając ci rozsmarowanie go. Dzięki temu będą bardzo miękkie i wilgotne.
Wskazówki
- 1
Bułki smakują najlepiej na ciepło. Przed podaniem polecam przekroić je na pół, posmarować od środka cienko masłem lub majonezem i usmażyć na złoto tylko od wewnętrznej strony.
- 2
Bułki świetnie się mrożą, więc możesz przygotować je na zapas. Po ostygnięciu przełóż upieczone bułeczki do woreczka strunowego i wstaw do zamrażarki. Aby je rozmrozić, wyciągnij je na kilka godzin przed podaniem i zostaw na blacie w woreczku, żeby nie wyschły. A jeśli najdzie cię bardziej spontaniczna ochota na burgera, to możesz też rozmrozić je w piekarniku - 15 minut w 150° C wystarczy.