Przekładaniec z budyniem krówkowym i bananami
Przekładaniec z biszkoptów, budyniu krówkowego, bitej śmietany i lekko kwaśnych plasterków banana skropionych sokiem z limonki to wyjątkowo prosty deser, którego smak zachwyci zarówno dzieci, jak i dorosłych. Warstwy deseru, ułożone w przezroczystym naczyniu, nie tylko smakują wyśmienicie, ale również prezentują się elegancko i apetycznie. Idealny na grilla lub większą posiadówkę, bo najlepiej jest go zjeść całkiem szybko, zanim biszkopty przesiąkną, a poza tym każdy może nałożyć go sobie tyle, na ile ma ochotę (lub na ile starczy mu miejsca).

Składniki
- 1 litr mleka pełnotłustego
- 1 puszka (400 g) masy krówkowej (kajmaku)
- 5 żółtek
- ½ szklanki skrobi kukurydzianej (lub 1 szklanka mąki pszennej)
- ½ szklanki cukru
- sól do smaku
- 100 g zimnego masła
- 2 paczki biszkoptów (ok. 200 g)
- 6-8 bananów, w zależności od rozmiaru
- 1 limonka
- 500 ml śmietanki 30%
Przygotowanie
- 1
Do średniej miski wlej ½ szklanki mleka, wsyp cukier i skrobię lub mąkę, i wbij 5 żółtek. Korzystając z rózgi, miksera lub blendera ręcznego dokładnie wymieszaj zawartość miski. Dopilnuj, żeby nie było żadnych grudek.
- 2
Do garnka o pojemności co najmniej 2.2 litra przełóż całą zawartość puszki masy krówkowej i wlej resztę mleka. Postaw na gazie. Kiedy mleko będzie już ciepłe, połącz ze sobą mleko i masę krówkową rózgą lub blenderem. Łatwiej jest to zrobić, kiedy kajmak jest podgrzany, bo zacznie się rozpuszczać w mleku.
- 3
Kiedy z garnka zacznie się unosić para, powoli przelej chochlę gorącego mleka do miski z pierwszego kroku, ciągle mieszając jej zawartość. Łącznie przelej około połowę mleka, po czym przelej zawartość miski z powrotem do garnka. Mleko powinno być gorące w dotyku, ale nie wrzące. Jeśli wlejesz wrzące mleko do miski ze skrobią, za szybko podniesiesz jej temperaturę i cała masa momentalnie zgęstnieje i będzie do wyrzucenia.
- 4
Doprowadź zawartość garnka do wrzenia, ciągle mieszając rózgą. Masa mocno zgęstnieje i musisz mieszać cały czas, żeby nie powstały grudki. Kiedy zobaczysz, że z powstałej masy budyniowej wypływają duże bąble powietrza, zdejmij garnek z gazu.
- 5
100 gramów masła pokrój na mniejsze kawałki. Dodaj je do garnka i mieszaj, aż się rozpuszczą. Dodaj szczyptę lub dwie soli, mieszaj przez kilka sekund i spróbuj. Uważaj, bo budyń będzie gorący. Jeśli uważasz, że jest za mało słony, dodaj kolejną szczyptę soli i próbuj, aż będzie wystarczająco słony. Każda sól jest inna, więc nie chcę ci doradzać, ile masz jej wsypać, ale ja daję około ½ łyżeczki. Nie dodawaj takiej ilości na początek. Rób to powoli, bo zawsze możesz dosypać więcej, ale nie możesz jej odsypać. Jeśli odrobinę przesolisz budyń, to też nie będzie koniec świata, bo będziesz podawać go zimnego, a ciepłe rzeczy zawsze smakują intensywniej.
- 6
Przelej budyń do dużego pojemnika. Im bardziej płaski, tym szybciej budyń wystygnie. Od razu przykryj budyń folią spożywczą i dociśnij ją do powierzchni budyniu. W ten sposób zapobiegniesz wytworzeniu się kożucha. Przełóż naczynie do lodówki na co najmniej 4 godziny, a najlepiej na noc.
- 7
Do dużej miski wlej schłodzoną śmietankę. Ubij na sztywno i pod koniec dodaj cukier puder.
- 8
Pokrój banany na cienkie plasterki i przełóż do miski. Przekrój limonkę i wyciśnij z niej sok prosto na pokrojone banany. Wymieszaj, aby każdy plasterek był pokryty sokiem.
- 9
Schłodzony budyń wyciągnij z lodówki i odklej z niego folię. Korzystając z silikonowej szpatułki lub łyżki, wymieszaj go.
- 10
Przygotuj naczynie do podania deseru - może to być jedno duże naczynie lub kilka mniejszych, masz w tym pełną dowolność. Moim ulubionym sposobem jest zrobienie przekładańca w głębokiej paterze lub misce i trzymam się mniej więcej tych proporcji: na 10 biszkoptów daję 1/4 budyniu, bitej śmietany i bananów, co przekłada się u mnie na 4 warstwy, bo akurat w mojej paterze 10 biszkoptów tworzy jedną warstwę. Nie czuj presji co do wyboru naczynia, bo deser będzie pyszny niezależnie od formy podania, ani od tego, czy warstwy są równe. Jeśli zrobisz wszystko na oko, to i tak wszyscy będą zachwyceni.
- 11
Na dno wybranego naczynia nałóż odrobinę budyniu, żeby biszkopty miały się do czego przykleić, a następnie powtarzaj warstwy w następującej kolejności: biszkopty, budyń, banany, bita śmietana. Warstwy powtarzaj, aż skończą ci się wszystkie komponenty. Na wierzch możesz położyć wisienkę z syropu. Naczynie przykryj folią i wstaw do lodówki na minimum 6 godzin.
- 12
Przekładańca nakładaj dużą łyżką do miseczek lub na talerzyki. Nie musisz sięgać dna, bo warstwy się powtarzają, ale nałóż tak, żeby każdy miał po trochu każdego składnika.
Wskazówki
- 1
W przepisie zapisałem, że skrobię możemy zastąpić mąką pszenną, ale mimo to polecam ci poszukać jej w sklepach. Wiem, że nie jest łatwo dostępna, ale próbowałem wielu zastępników i niestety nic nie jest w stanie pobić tego, jak aksamitną konsystencję ma budyń zrobiony na skrobi kukurydzianej. Pod żadnym pozorem nie używaj zamiast niej skrobi ziemniaczanej. Mimo podobnej nazwy budyń wychodzi na niej naprawdę niesmaczny i glutowaty.
- 2
Nawet jeśli nie chce ci się robić domowego budyniu, możesz zrobić ten deser, korzystając z dowolnego budyniu w proszku. Mimo to dodaj do niego masło i przykryj folią.