Pikle koperkowe
Pikle koperkowe w stylu amerykańskich dill pickles to doskonały dodatek do kanapek i burgerów. Intensywnie chrupiące, pełne świeżego aromatu koperku i czosnku, a przy tym bez dodatku cukru. Idealne dla tych, którzy cenią sobie wyrazisty smak, bez zbędnej słodyczy. Doskonałe na każdą okazję – podkręcą smak prostych kanapek, dodając im charakteru, i idealnie uzupełnią soczystego burgera, nadając mu świeżości i lekkości. To klasyczny, prosty przepis, który sprawi, że domowe pikle staną się ulubionym dodatkiem na Twoim stole.

Składniki
- 3 szklanki wody
- 1 szklanka octu
- 2 łyżki soli
- 1 łyżka kolendry
- 1 łyżka nasion kopru włoskiego
- 1 łyżka suszonego kopru
- pół pęczka świeżego koperku
- pół główki czosnku
- około 1 kg ogórków gruntowych
Przygotowanie
- 1
Aby przygotować zalewę, do garnka wlej wodę i ocet oraz wsyp sól. Doprowadź do wrzenia.
- 2
W czasie gdy zalewa się podgrzewa, umyj ogórki i jeśli chcesz, pokrój je. Ja wolę pokroić ogórki na grube plastry zawczasu, bo łatwiej jest je przechować. Jeśli do słoików wsadzisz całe ogórki pionowo, to za każdym razem, jak będziesz wyciągać jednego, poziom zalewy w słoiku będzie się obniżać, a pozostałe ogórki będą wystawać ponad jej poziom, przez co szybciej mogą się zepsuć.
- 3
Z kilograma ogórków powinny wyjść dwa litrowe słoiki pikli. Do każdego słoika włóż składniki z sekcji "do każdego słoika".
- 4
Do przygotowanych słoików przełóż ogórki, a następnie wlej zagotowaną zalewę. Ustaw słoiki "do góry nogami" na blacie i po wystudzeniu przełóż do lodówki. Jeśli chcesz postawić je w szafce lub w piwnicy, musisz je zawekować.