Otrzymuj przepisy i kulinarne inspiracje bezpośrednio na swoją skrzynkę.

Pikle koperkowe

Pikle koperkowe w stylu amerykańskich dill pickles to doskonały dodatek do kanapek i burgerów. Intensywnie chrupiące, pełne świeżego aromatu koperku i czosnku, a przy tym bez dodatku cukru. Idealne dla tych, którzy cenią sobie wyrazisty smak, bez zbędnej słodyczy. Doskonałe na każdą okazję – podkręcą smak prostych kanapek, dodając im charakteru, i idealnie uzupełnią soczystego burgera, nadając mu świeżości i lekkości. To klasyczny, prosty przepis, który sprawi, że domowe pikle staną się ulubionym dodatkiem na Twoim stole.

W kuchni
10 min
Gotowanie
5 min
W sumie
2 godz
Wychodzi
2 litrowe słoiki
kanapka z szynką i serem, na jej wierzchu usypująca się góra z plastrów ogórka

Składniki

    zalewa
    • 3 szklanki wody
    • 1 szklanka octu
    • 2 łyżki soli
    do każdego słoika
    • 1 łyżka kolendry
    • 1 łyżka nasion kopru włoskiego
    • 1 łyżka suszonego kopru
    • pół pęczka świeżego koperku
    • pół główki czosnku
    powinno starczyć na
    • około 1 kg ogórków gruntowych

Przygotowanie

  1. 1

    Aby przygotować zalewę, do garnka wlej wodę i ocet oraz wsyp sól. Doprowadź do wrzenia.

  2. 2

    W czasie gdy zalewa się podgrzewa, umyj ogórki i jeśli chcesz, pokrój je. Ja wolę pokroić ogórki na grube plastry zawczasu, bo łatwiej jest je przechować. Jeśli do słoików wsadzisz całe ogórki pionowo, to za każdym razem, jak będziesz wyciągać jednego, poziom zalewy w słoiku będzie się obniżać, a pozostałe ogórki będą wystawać ponad jej poziom, przez co szybciej mogą się zepsuć.

  3. 3

    Z kilograma ogórków powinny wyjść dwa litrowe słoiki pikli. Do każdego słoika włóż składniki z sekcji "do każdego słoika".

  4. 4

    Do przygotowanych słoików przełóż ogórki, a następnie wlej zagotowaną zalewę. Ustaw słoiki "do góry nogami" na blacie i po wystudzeniu przełóż do lodówki. Jeśli chcesz postawić je w szafce lub w piwnicy, musisz je zawekować.

młody mężczyzna w zielonej czapce z daszkiem, białej koszulce, okularach, z lemurem na ramieniu
Paweł Nicewicz
Autor przepisu

Jestem założycielem pączków12.pl, na co dzień programistą, tatą dwóch kotów i fanem słodkości. Gotuję bez przerwy i kocham eksperymentować. Dopracowuję przepisy metodą prób i błędów - możesz mieć pewność, że poprawiłem je wiele razy, zanim pojawiły się na stronie.

Najsmaczniejszy newsletter w sieci!

Otrzymuj przepisy i kulinarne inspiracje bezpośrednio na swoją skrzynkę.

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA, obowiązują Polityka prywatności i Warunki korzystania z usług Google.

Potwierdź swój zapis

Dziękujemy za zainteresowanie naszym newsletterem. Aby potwierdzić zapis, kliknij w przycisk w mailu, który właśnie wysłaliśmy na Twoją skrzynkę pocztową.