Najbardziej wilgotny chlebek bananowy
Ten przepis na najbardziej wilgotny chlebek bananowy zajął mi wyjątkowo długo do udoskonalenia. Po wielu iteracjach uznałem, że ta wersja - lekko gliniasta, idealnie wilgotna, z większą liczbą bananów, chrupiącą skórką na wierzchu i lepkim karmelem na spodzie to moja ulubiona. Chlebek zachwyca swoją delikatnością i rozpływa się w ustach.
Nie smakuje jak ciasto, które możemy dostać w kawiarni, więc uprzedzam, że jego konsystencja może Cię zaskoczyć! Mój chlebek nie jest puszysty i nie ma konsystencji biszkoptu. Jest dużo bardziej wilgotny i bananowy. Idealny na śniadanie, do kawy, jako przekąska w ciągu dnia lub słodki deser.
Chlebek jest prosty w przygotowaniu, a także pozostaje świeży na bardzo długo. To klasyczny wypiek, który zawsze się udaje i zadowoli każdego.

Składniki
- 4 duże banany
- 2 jaja w rozmiarze L
- ½ szklanki białego cukru
- ½ szklanki cukru muscovado
- 1½ szklanki mąki
- 100 g miękkiego masła
- ½ szklanki śmietany 18%
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- ¼ szklanki białego cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- odrobina masła do posmarowania foremki
Przygotowanie
- 1
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Rozgrzej piekarnik do 175°C. Jeśli Twoje masło, śmietana lub jajka są prosto z lodówki, poczekaj. Nawet jeśli masło jest miękkie, masa zwarzy się, jeśli dodasz do niej zimne jajka lub śmietanę.
- 2
W małej miseczce wymieszaj ¼ szklanki białego cukru z 1 łyżeczką cynamonu. Posmaruj keksówkę odrobiną oleju i wyłóż papierem do pieczenia tak, żeby wystawał ponad foremkę - dzięki temu będzie Ci łatwiej wyciągnąć z niej ciasto. Posmaruj papier odrobiną miękkiego masła i obsyp przygotowanym wcześniej cukrem, ale zachowaj około 2 łyżki do posypania wierzchu ciasta. Możesz to zrobić "na oko".
- 3
100 gramów miękkiego masła przełóż do dużej miski. Dodaj biały cukier i cukier muscovado. Ubijaj mikserem, aż masa stanie się jasno-beżowa i zwiększy swoją objętość. Powinno to zająć 8-10 minut.
- 4
Do ubitego masła dodawaj po jednym jajku i ubijaj do połączenia. Dodaj sodę, sól i cynamon.
- 5
Do masy dodaj mąkę, sól, cynamon i sodę oczyszczoną. Szybko wymieszaj do połączenia składników.
- 6
W osobnej misce lekko rozgnieć banany widelcem. Nie rób tego za drobno. Pozostawienie całkiem sporych kawałków jest wskazane, bo rozpuszczają się w trakcie pieczenia i dzięki temu ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Rozgniecione banany dodaj do masy i wymieszaj.
- 7
Na koniec dodaj śmietanę do masy i delikatnie zamieszaj szpatułką. Nie wmieszaj jej idealnie. Niech w masie widoczne będą białe, niewymieszane pasma śmietany.
- 8
Przełóż masę do przygotowanej keksówki i posyp resztą cynamonowego cukru. Piecz 85-90 minut.