Otrzymuj przepisy i kulinarne inspiracje bezpośrednio na swoją skrzynkę.

Najbardziej wilgotny chlebek bananowy

Ten przepis na najbardziej wilgotny chlebek bananowy zajął mi wyjątkowo długo do udoskonalenia. Po wielu iteracjach uznałem, że ta wersja - lekko gliniasta, idealnie wilgotna, z większą liczbą bananów, chrupiącą skórką na wierzchu i lepkim karmelem na spodzie to moja ulubiona. Chlebek zachwyca swoją delikatnością i rozpływa się w ustach.

Nie smakuje jak ciasto, które możemy dostać w kawiarni, więc uprzedzam, że jego konsystencja może Cię zaskoczyć! Mój chlebek nie jest puszysty i nie ma konsystencji biszkoptu. Jest dużo bardziej wilgotny i bananowy. Idealny na śniadanie, do kawy, jako przekąska w ciągu dnia lub słodki deser.

Chlebek jest prosty w przygotowaniu, a także pozostaje świeży na bardzo długo. To klasyczny wypiek, który zawsze się udaje i zadowoli każdego.

W kuchni
15 min
Gotowanie
90 min
W sumie
105 min
Wychodzi
1 keksówka
Kawałek chleba bananowego na małym porcelanowym talerzyku, po prawej stronie espresso, a po lewej reszta chlebka wyjęta z blaszki

Składniki

  • 4 duże banany
  • 2 jaja w rozmiarze L
  • ½ szklanki białego cukru
  • ½ szklanki cukru muscovado
  • 1½ szklanki mąki
  • 100 g miękkiego masła
  • ½ szklanki śmietany 18%
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • do dekoracji
    • ¼ szklanki białego cukru
    • 1 łyżeczka cynamonu
    • odrobina masła do posmarowania foremki

Przygotowanie

  1. 1

    Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Rozgrzej piekarnik do 175°C. Jeśli Twoje masło, śmietana lub jajka są prosto z lodówki, poczekaj. Nawet jeśli masło jest miękkie, masa zwarzy się, jeśli dodasz do niej zimne jajka lub śmietanę.

  2. 2

    W małej miseczce wymieszaj ¼ szklanki białego cukru z 1 łyżeczką cynamonu. Posmaruj keksówkę odrobiną oleju i wyłóż papierem do pieczenia tak, żeby wystawał ponad foremkę - dzięki temu będzie Ci łatwiej wyciągnąć z niej ciasto. Posmaruj papier odrobiną miękkiego masła i obsyp przygotowanym wcześniej cukrem, ale zachowaj około 2 łyżki do posypania wierzchu ciasta. Możesz to zrobić "na oko".

  3. 3

    100 gramów miękkiego masła przełóż do dużej miski. Dodaj biały cukier i cukier muscovado. Ubijaj mikserem, aż masa stanie się jasno-beżowa i zwiększy swoją objętość. Powinno to zająć 8-10 minut.

  4. 4

    Do ubitego masła dodawaj po jednym jajku i ubijaj do połączenia. Dodaj sodę, sól i cynamon.

  5. 5

    Do masy dodaj mąkę, sól, cynamon i sodę oczyszczoną. Szybko wymieszaj do połączenia składników.

  6. 6

    W osobnej misce lekko rozgnieć banany widelcem. Nie rób tego za drobno. Pozostawienie całkiem sporych kawałków jest wskazane, bo rozpuszczają się w trakcie pieczenia i dzięki temu ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Rozgniecione banany dodaj do masy i wymieszaj.

  7. 7

    Na koniec dodaj śmietanę do masy i delikatnie zamieszaj szpatułką. Nie wmieszaj jej idealnie. Niech w masie widoczne będą białe, niewymieszane pasma śmietany.

  8. 8

    Przełóż masę do przygotowanej keksówki i posyp resztą cynamonowego cukru. Piecz 85-90 minut.

młody mężczyzna w zielonej czapce z daszkiem, białej koszulce, okularach, z lemurem na ramieniu
Paweł Nicewicz
Autor przepisu

Jestem założycielem pączków12.pl, na co dzień programistą, tatą dwóch kotów i fanem słodkości. Gotuję bez przerwy i kocham eksperymentować. Dopracowuję przepisy metodą prób i błędów - możesz mieć pewność, że poprawiłem je wiele razy, zanim pojawiły się na stronie.

Najsmaczniejszy newsletter w sieci!

Otrzymuj przepisy i kulinarne inspiracje bezpośrednio na swoją skrzynkę.

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA, obowiązują Polityka prywatności i Warunki korzystania z usług Google.

Potwierdź swój zapis

Dziękujemy za zainteresowanie naszym newsletterem. Aby potwierdzić zapis, kliknij w przycisk w mailu, który właśnie wysłaliśmy na Twoją skrzynkę pocztową.