Karkówka z cukrem i chilli
Karkówka z chilli i cukrem to prawdziwa gwiazda każdego grilla. Połączenie soczystego mięsa z wyrazistą nutą chilli i delikatną słodyczą cukru tworzy niezapomniany smak, który zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy. Dzięki długiemu marynowaniu, karkówka nabiera głębi smaku, a podczas grillowania cukier delikatnie karmelizuje się na powierzchni mięsa, tworząc apetyczną, lekko chrupiącą skórkę. Idealna na spotkania z rodziną i przyjaciółmi, ta karkówka to esencja lata i grillowych przyjemności. Każdy kęs przynosi harmonijną mieszankę pikantności, słodyczy i soczystości.

Składniki
- 600 g karkówki
- ¼ szklanki cukru muscovado
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki sosu rybnego
- 3 czerwone papryczki chilli
- 8 ząbków czosnku
- 1 łyżka octu ryżowego
- 3 łyżki oliwy lub oleju
- 2 łyżeczki glutaminianu sodu
Przygotowanie
- 1
Karkówkę pokrój na cienkie plastry, najlepiej po około 100 gramów.
- 2
Pozostałe składniki wrzuć do blendera i zblenduj na gładką masę. Powstałą marynatę przelej do miski, przełóż do niej karkówkę, przykryj folią i wstaw do lodówki na co najmniej 12 godzin.
- 3
Rozgrzej dobrze węgiel, bo karkówka powinna być smażona krótko, ale na gorącym grillu. Plastry karkówki smaż przez około 8 minut na nisko zamontowanym ruszcie, przewracając ją kilka razy. Wysoka zawartość cukru w marynacie powoduje, że łatwo jest ją przypalić, więc pilnuj, żeby nie za szybko nabierała koloru - cukier powinien się karmelizować (ale lekkie przypalenie jest nieuniknione, a nawet wskazane!).
Wskazówki
- 1
Nic nie stoi na przeszkodzie, abyś użył/użyła innego mięsa. Marynata pasuje również do filetów z piersi lub z uda kurczaka, ale dla mnie ten przepis jest równoznaczny z karkówką.
- 2
Marynatę możesz również wykorzystać do mięsa smażonego na patelni, ale dobrze odsącz je przed położeniem na patelnię, bo cukier będzie się przypalać - na grillu jest to łatwiejsze, bo nadmiar marynaty sam spływa z rusztu.