Otrzymuj przepisy i kulinarne inspiracje bezpośrednio na swoją skrzynkę.

Karkówka z cukrem i chilli

Karkówka z chilli i cukrem to prawdziwa gwiazda każdego grilla. Połączenie soczystego mięsa z wyrazistą nutą chilli i delikatną słodyczą cukru tworzy niezapomniany smak, który zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy. Dzięki długiemu marynowaniu, karkówka nabiera głębi smaku, a podczas grillowania cukier delikatnie karmelizuje się na powierzchni mięsa, tworząc apetyczną, lekko chrupiącą skórkę. Idealna na spotkania z rodziną i przyjaciółmi, ta karkówka to esencja lata i grillowych przyjemności. Każdy kęs przynosi harmonijną mieszankę pikantności, słodyczy i soczystości.

W kuchni
10 min
Gotowanie
8 min
W sumie
13 godz
Porcji
6
asdf

Składniki

  • 600 g karkówki
  • ¼ szklanki cukru muscovado
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 3 czerwone papryczki chilli
  • 8 ząbków czosnku
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 3 łyżki oliwy lub oleju
  • 2 łyżeczki glutaminianu sodu

Przygotowanie

  1. 1

    Karkówkę pokrój na cienkie plastry, najlepiej po około 100 gramów.

  2. 2

    Pozostałe składniki wrzuć do blendera i zblenduj na gładką masę. Powstałą marynatę przelej do miski, przełóż do niej karkówkę, przykryj folią i wstaw do lodówki na co najmniej 12 godzin.

  3. 3

    Rozgrzej dobrze węgiel, bo karkówka powinna być smażona krótko, ale na gorącym grillu. Plastry karkówki smaż przez około 8 minut na nisko zamontowanym ruszcie, przewracając ją kilka razy. Wysoka zawartość cukru w marynacie powoduje, że łatwo jest ją przypalić, więc pilnuj, żeby nie za szybko nabierała koloru - cukier powinien się karmelizować (ale lekkie przypalenie jest nieuniknione, a nawet wskazane!).

Wskazówki

  1. 1

    Nic nie stoi na przeszkodzie, abyś użył/użyła innego mięsa. Marynata pasuje również do filetów z piersi lub z uda kurczaka, ale dla mnie ten przepis jest równoznaczny z karkówką.

  2. 2

    Marynatę możesz również wykorzystać do mięsa smażonego na patelni, ale dobrze odsącz je przed położeniem na patelnię, bo cukier będzie się przypalać - na grillu jest to łatwiejsze, bo nadmiar marynaty sam spływa z rusztu.

młody mężczyzna w zielonej czapce z daszkiem, białej koszulce, okularach, z lemurem na ramieniu
Paweł Nicewicz
Autor przepisu

Jestem założycielem pączków12.pl, na co dzień programistą, tatą dwóch kotów i fanem słodkości. Gotuję bez przerwy i kocham eksperymentować. Dopracowuję przepisy metodą prób i błędów - możesz mieć pewność, że poprawiłem je wiele razy, zanim pojawiły się na stronie.

Najsmaczniejszy newsletter w sieci!

Otrzymuj przepisy i kulinarne inspiracje bezpośrednio na swoją skrzynkę.

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA, obowiązują Polityka prywatności i Warunki korzystania z usług Google.

Potwierdź swój zapis

Dziękujemy za zainteresowanie naszym newsletterem. Aby potwierdzić zapis, kliknij w przycisk w mailu, który właśnie wysłaliśmy na Twoją skrzynkę pocztową.