Otrzymuj przepisy i kulinarne inspiracje bezpośrednio na swoją skrzynkę.

Szkockie ciastka shortbread z polskim twistem

Jeśli oglądasz serial Ted Lasso, to wiesz, o jakich ciastkach mowa. Tradycyjnie shortbread to tylko masło, mąka i cukier, ale Ted ma swój sekretny składnik, który czyni je jeszcze lepszymi.

Zainspirowany serialem do swojego przepisu dodałem kilka zmian względem tradycji. Zamiast miękkiego masła - użyłem brązowego. Dodałem również sól. A żeby nadać im polski twist, moim „sekretem” jest zastąpienie części tłuszczu smalcem wieprzowym, dzięki czemu te ciastka przypominają mi smak z dzieciństwa - ciastka z maszynki.

W kuchni
30 min
Gotowanie
55 min
W sumie
2 godz
Porcji
24
asdf

Składniki

  • 150 g masła
  • 80 g smalcu wieprzowego
  • 1 łyżka mleka
  • 120 g cukru pudru
  • ¾ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pasty waniliowej
  • 2 szklanki mąki tortowej

Przygotowanie

  1. 1

    Pokrój masło w kostkę, przełóż do rondelka i postaw na małym gazie. W międzyczasie pokrój smalec w kostkę i odstaw na bok. Wróć do rondelka z masłem, podkręć gaz do średniego i podgrzewaj, ciągle mieszając, aż wytworzy dużo piany i zacznie pachnieć pięknie orzechowo. Piana powinna opaść, a w roztopionym płynie powinny pływać drobinki. Osad na początku będzie mieć złoty kolor, ale podgrzewaj dalej, aż osiągnie kolor jasnobrązowy, następnie miedziany, aż stanie się miedziano-brązowy. Natychmiast ściągnij rondelek z gazu i przelej zawartość do dużej miski, najlepiej metalowej. Wyskrob osad z dna rondelka - to w nim jest najwięcej smaku.

  2. 2

    Przygotuj jeszcze większą miskę i na jej dno wysyp kostki lodu. Dolej odrobinę wody. Do miski z masłem wrzuć pokrojony smalec i łyżkę mleka. Miskę z masłem wstaw do miski z lodem i od razu mieszaj, najlepiej silikonową, giętką szpatułką. Nie przestawaj mieszać, aż masa mocno zgęstnieje, stanie się nieprzejrzysta i kremowo-biała, osiągnie konsystencję jogurtu greckiego i zacznie przylegać do ścianek miski. Zajmie to około 8-10 minut. Uważaj, żeby woda z miski nie dostała się do tłuszczu. Gdy tylko masa osiągnie opisaną konsystencję, wyjmij ją z miski z lodem, osusz miskę ścierką lub ręcznikiem papierowym i odstaw na blat. Przy pomocy łyżki odskrob część masła, która przymarzła do ścianek miski i wmieszaj ją z powrotem.

  3. 3

    Do tłuszczu dodaj cukier puder, sól i pastę waniliową. Miksuj przez 8-10 minut, najlepiej mikserem lub blenderem ręcznym z trzepaczką, aż masa stanie się jaśniejsza i zwiększy swoją objętość.

  4. 4

    Do powstałej masy dosyp mąkę i wymieszaj szpatułką bardzo spokojnie, tylko do połączenia składników. Masa pod koniec mieszania stanie się trochę sypka, więc dokończ mieszanie, zagniatając kilkukrotnie ręką.

  5. 5

    Foremkę o wymiarach 20×20 cm wyłóż papierem do pieczenia, pozostawiając sobie dłuższe, zwisające brzegi, za które będziesz móc złapać, żeby łatwo wyciągnąć całą zawartość. Do tak przygotowanej formy przełóż przygotowaną masę i rozpłaszcz ręką lub szklanką, żeby ciasto pokryło całą powierzchnię naczynia. Postaraj się, żeby ciasto było w miarę równo rozłożone. Widelcem ponakłuwaj aż do dna co około pół centymetra. Przełóż tak przygotowany blat ciasta do lodówki na 30 minut.

  6. 6

    W tym czasie nagrzej piekarnik do 150 stopni. Schłodzone ciasto piecz przez 50-55 minut, aż cała powierzchnia stanie się złota, a brzegi złoto-brązowe. Wyjmij blachę z pieca i odstaw w bezpieczne miejsce na 20 minut.

  7. 7

    Po 20 minutach łapiąc za zwisające brzegi papieru do pieczenia, pociągnij do góry i przełóż blat ciasta na deskę do krojenia. Ostrym nożem pokrój blat na dowolną liczbę ciastek. Ja kroję zazwyczaj w wąskie prostokąty, które wygodnie jest złapać do kawy. Jeśli chcesz, żeby wszystkie ciastka wyglądały tak samo, możesz odkroić spieczone krańce. Poczekaj, aż ciastka przestygną i zajadaj się. Smacznego!

Wskazówki

  1. 1

    Nie spiesz się, poczekaj pełne 20 minut po wyciągnięciu formy z piekarnika. Jeśli spróbujesz wyjąć blat za wcześnie, to prawdopodobnie go złamiesz pośrodku, co nie jest końcem świata, ale po co masz sobie sprawiać przykrość, po tym, jak spędzasz nad czymś 2 godziny.

  2. 2

    Jeśli brzydzi cię pomysł dodania smalcu do ciastek (a nie powinien, w końcu jesteś na stronie pączków12.pl, a pączki są pyszne, gdy smaży się je na smalcu) lub jesteś na diecie wegetariańskiej, możesz zastąpić smalec taką samą ilością masła, będą smakować równie pysznie, ale trochę inaczej.

  3. 3

    Upieczone ciastka wytrzymają bardzo długo w temperaturze pokojowej. Będą wciąż kruche i pyszne przez co najmniej 4-5 dni.

młody mężczyzna w zielonej czapce z daszkiem, białej koszulce, okularach, z lemurem na ramieniu
Paweł Nicewicz
Autor przepisu

Jestem założycielem pączków12.pl, na co dzień programistą, tatą dwóch kotów i fanem słodkości. Gotuję bez przerwy i kocham eksperymentować. Dopracowuję przepisy metodą prób i błędów - możesz mieć pewność, że poprawiłem je wiele razy, zanim pojawiły się na stronie.

Najsmaczniejszy newsletter w sieci!

Otrzymuj przepisy i kulinarne inspiracje bezpośrednio na swoją skrzynkę.

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA, obowiązują Polityka prywatności i Warunki korzystania z usług Google.

Potwierdź swój zapis

Dziękujemy za zainteresowanie naszym newsletterem. Aby potwierdzić zapis, kliknij w przycisk w mailu, który właśnie wysłaliśmy na Twoją skrzynkę pocztową.