Klasyczne brownie z kawałkami czekolady
To brownie jest zdecydowanym hitem wśród gości, niezależnie od okazji. Zastąpienie tradycyjnie gorzkiej czekolady deserową idealnie balansuje gorycz kakao i zapewnia perfekcyjną konsystencję na ciepło i na zimno. Dodatek słodu jęczmiennego i mlecznej czekolady w kawałkach sprawia, że nie można się od nich oderwać. To przepis podstawowy, więc nie bój się eksperymentować, dodając dowolne orzechy, krówki, karmelki lub inne słodycze, które uwielbiasz.
Czekolada jest dominującym smakiem, dlatego ważne jest, aby użyć takiej, która najbardziej nam smakuje.

Składniki
- 180 g masła
- 140 g czekolady deserowej
- 170 g czekolady mlecznej
- 20 g kakao
- 100 g białego cukru
- 100 g cukru brązowego muscovado, można zamienić na demerara lub w ostateczności biały cukier
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 1 i ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego lub ½ łyżeczki pasty
- 1 łyżka słodu jęczmiennego (opcjonalnie)
- 100 g mąki
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli
Przygotowanie
- 1
Wlej ¼ szklanki wody do rondelka i postaw na gazie. W tym czasie do dużej miski wsyp kakao. Po zagotowaniu przelej wodę do miski z kakao i wymieszaj. Rondelek postaw z powrotem na gazie.
- 2
Wrzuć masło pokrojone na mniejsze kawałki do rondelka na małym gazie. W tym czasie drobno pokrój deserową czekoladę i dodaj do miski z kakao i wodą. Nie musisz mieszać.
- 3
Po pokrojeniu czekolady podkręć gaz pod rondelkiem na średni lub nawet wyższy, jeśli masz już doświadczenie z paleniem masła. Podgrzewaj masło, ciągle mieszając, aż wytworzy dużo piany i zacznie pachnieć pięknie orzechowo. Piana powinna opaść, a w roztopionym płynie powinny pływać drobinki. Osad na początku będzie mieć złoty kolor, ale podgrzewaj dalej, aż osiągnie kolor jasnobrązowy, następnie miedziany, aż stanie się miedziano-brązowy. Natychmiast ściągnij rondelek z gazu i przelej zawartość do miski z czekoladą. Wyskrob osad z dna rondelka - to w nim jest najwięcej smaku.
- 4
Po około minucie czekolada powinna rozpuścić się od ciepłego masła. W tym czasie nagrzej piekarnik do 160 stopni, posmaruj foremkę 20×20 cm tłuszczem i wyłóż folią aluminiową lub dwoma kawałkami papieru do pieczenia o szerokości 20 cm ułożonymi pod kątem 90 stopni.
- 5
Do miski wsyp cukier i wymieszaj.
- 6
W czasie gdy masa stygnie pokrój czekoladę mleczną na grubą kostkę. Ja kroję zazwyczaj każdą kostkę na ćwiartki.
- 7
Dorzuć jedno jajko prosto z lodówki, ekstrakt waniliowy i słód jęczmienny. Możliwe, że podczas gdy misa stygła, cukier opadł na dno. Zacznij mieszać. Masa powinna wyraźnie zgęstnieć i stać się błyszcząca. Cukier nie powinien już opadać. Masa stanie się w miarę gładka, ale z wciąż widocznymi drobinkami cukru.
- 8
Dodaj żółtka pojedynczo i wmieszaj. Masa może stać się odrobinę mniej błyszcząca.
- 9
Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i sól. Mieszaj powoli, aż mąka się wchłonie, a następnie bardzo energicznie przez pełne 45 sekund, aż masa zgęstnieje.
- 10
Dodaj pokrojoną wcześniej mleczną czekoladę i/lub dowolne inne dodatki. Wmieszaj przy pomocy szpatułki.
- 11
Przełóż masę do foremki i rozpłaszcz wierzch. Masa jest gęsta, więc trzeba wcisnąć ją w rogi foremki szpatułką lub łyżką.
- 12
Wstaw do piekarnika i piecz przez 32-35 minut. Ciasto powinno stworzyć suchą, jasną skórkę na całej powierzchni, ale pod skórką powinno być dalej miękkie.
- 13
Wystudź ciasto i pokrój. Brownie kroi się łatwiej po schłodzeniu w lodówce.
Wskazówki
- 1
Brownie jest pyszne na zimno, w temperaturze pokojowej, a także podgrzane. Im cieplejsze, tym bardziej miękkie. Jeśli wolisz bardziej ciągnące, powoli topniejące w ustach, z bardziej chrupiącymi kawałkami czekolady - schłódź je w lodówce przez kilka godzin.
- 2
Możesz wmieszać dowolne składniki do gotowej masy. Dobrym dodatkiem są krówki, ciastka Oreo, orzechy włoskie, laskowe lub pekan.
- 3
Jeśli lubisz połączenie soli i słodyczy, jak w słonym karmelu i masz płatki soli morskiej, to polecam posypać nią jeszcze ciepłe brownie.